Още 1,5 млн. лева са заделени за по-високи заплати в БНР. 20 млн.

...
Още 1,5 млн. лева са заделени за по-високи заплати в БНР. 20 млн.
Коментари Харесай

След близо 20 часа дебати: Депутатите приеха окончателно държавния бюджет

Още 1,5 млн. лева са заделени за по-високи заплати в БНР. 20 млн. лева за спомагателни заплащания на земеделските производители, 8 млн. лева са заделени за нарастване на заплатите в Агенцията по горите и в Агенция по сигурност на храните.

Заложените пари за нарастване на заплатите в Министерство на вътрешните работи и ДАНС възлизат на 157.2 млн. лв..

 

5 млн лв. в допълнение ще отидат за вероизповедания. Близо 11.5 млн. лв. ще бъде заделено за нарастване на заплатите в правораздаването и по тъкмо за надзирателите в затвори и основна дирекция „ Охрана “.

 

Заплатите ще бъдат увеличени и в системите на митниците и данъчните, по тази причина са отделени 25 млн. лв.. Увеличение има и при военнослужещите, разноските им за заплати са увеличени с 75 млн. лв..

 

Депутатите са заложили също по този начин да бъдат отделени 7,8 млн. лв. в допълнение за погашение на еднократна помощ за родителите на възпитаници в пети клас от 300 лв..

По време на приемането на държавния бюджет, всяка една от политическите показа своите претенции за корекции в бюджета.

 

Държавният бюджет е направен при заложени макроикономически индикатори – 1,8% напредък на стопанската система и 8,7% средногодишна инфлация. Вчера обаче Българската национална банка понижи прогнозата си за напредък на Брутният вътрешен продукт на 1%.

 

През държавният бюджет бяха изменени и редица данъчни закони. Увеличават се акцизите на електронни цигари съдържащи или несъдържащи никотин. Всички компании, които имат над 100 индивида личен състав, ще би трябвало да заплащат заплатите им по банков път.

 

В тази връзка финансовият министър Асен Василев увери, че за облекчение на хората ще бъдат сложени банкомати във всеки един клон на Български пощи даже и в дребните обитаеми места. Тегленето на пари от заплата няма да се таксува.

 

Спор в пленарната зала провокира бързото преустановяване на полемиката по член едно на държавния бюджет. Предложение направиха по тази причина от Българска социалистическа партия за България. Залата го утвърди. Това обаче възмути „ Възраждане “, което докара до замяна на реплики сред членовете на партията и ръководителят на бюджетната комисия от Движение за права и свободи - Йордан Цонев.

 

Веднага след приемането на бюджета, финансовият министър Асен Василев благодари на депутатите и разяснява пред кореспонденти, че признатият бюджет е в в началото заложените рамки и е удовлетворен от него.

 

Василев също по този начин посочи, че в бюджета има задоволително буфери, тъй че да бъде обрана разликата в растежа плануван от Българска народна банка на 1%, откакто бюджета е направен при 1,8 на 100.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР